آنچه باید در مورد اسید هیالورونیک بدانید!
اسید هیالورونیک مادهای است که به طور طبیعی در پوست، چشم ها و مفاصل تولید میشود. وظیفه اصلی آن به دام انداختن آب در داخل سلولهای بافتی، مرطوب نگهداشتن چشمها و منعطف نگهداشتن مفاصل است.
اسید هیالورونیک همچنین کاربردهای پزشکی و تجاری زیادی دارد. در اشکال متفاوتی موجود است از جمله:
• مکملهای غذایی
• کرم صورت
• سرم
• قطره چشم
• تزریق
در این مقاله، در مورد کاربردها و فواید اسید هیالورونیک و همچنین در مورد عوارض و خطرات جانبی احتمالی اسید هیالورونیک بیشتر خواهید دانست.
کاربردها و مزایا اسید هیالورونیک
اسید هیالورونیک به صورت کرم صورت، سرم و قطره چشم موجود است.
برخی افراد از اسید هیالورونیک برای تقویت سلامت پوست و مقابله با علائم پیری استفاده میکنند. اسید هیالورنیک به بهبود زخم ها نیز کمک کند.
برخی از پزشکان همچنین برای تسکین درد مفاصل در مبتلایان به آرتریت از اسید هیالورونیک استفاده میکنند.
پوست حاوی نیمی از اسید هیالورونیک موجود در بدن است. اسید هیالورونیک به مولکولهای آب میپیوندد که به حفظ و مرطوب نگه داشتن پوست کمک میکند.
سطح اسید هیالورونیک در پوست با افزایش سن بهطور قابل توجهی کاهش مییابد، که میتواند منجر به کاهش رطوبت پوست و چین و چروک شود.
مصرف اسید هیالورونیک یا استفاده از محصولات آرایشی حاوی آن ممکن است باعث بهبود رطوبت پوست و کاهش علائم پیری شود.
آیا اسید هیالورونیک مؤثر است؟
محققان تاثیر هیالورونیک اسید را برای طیف وسیعی از کاربردها آن بررسی کردهاند:
ضد پیری
اثرات ضد پیری محصولات اسید هیالورونیک بسته به عوامل دیگری که روی پوست تأثیر میگذارد، ممکناست از فردی به فرد دیگر متفاوت باشد، مانند:
• ژنتیک
• تغذیه
• سیگار کشیدن و مصرف الکل
• آلودگی
• قرار گرفتن در معرض آفتاب
طی پژوهشی در سال 2017، محققان اثرات ضد پیری مکمل های اسید هیالورونیک را در 60 بزرگسال ژاپنی بررسی کردند. محققان بهطور تصادفی شرکتکنندگان در مطالعه را به یک گروه درمانی یا یک گروه دارونما اختصاص دادند.
شرکتکنندگانی که مکملهای اسید هیالورونیک را دریافت کرده بودند، در مقایسه با افرادی که دارونما مصرف کردند، کاهش چین و چروک و بهبود وضعیت پوست را تجربه کردند.
اگرچه این مطالعه نمونهی محدودی را مورد آزمایش قرار داده بود، سرمایهای از جانب شرکتی که مکملها و هیالورونیک اسید تولید میکرد دریافت کرد.
مطالعهی کوچک دیگری نشان داد که اسید هیالورونیک ممکن است قابلیت ارتجاعی پوست را بهبود بخشیده و زبری پوست را در حداقل 2-8 هفته کاهش دهد.
در مطالعهای که در سال 2016 توسط آلمانیها صورت گرفت، محققان اثرات ضد پیری چهار کرم صورت مختلف حاوی اسید هیالورونیک را مقایسه کردند. محققان افزایش سفتی پوست و کاهش 10-20٪ای در عمق چین و چروک را در هر 20 شرکت کننده مشاهده کردند.
بسیاری از برندهای آرایشی ادعا میکنند که محصولات اسید هیالورونیک آنها می توانند علائم پیری را معکوس کنند. با این حال، براساس نقد و بررسی انجام شده در مقاله ای در سال 2015، اکثر محصولات بدون نسخه حاوی مولکول های اسید هیالورونیک که برای عبور از لایه بیرونی سلول های پوست بسیار بزرگ هستند.
التیام زخم
اسید هیالورونیک ممکن است با تقویت رطوبت پوست به بهبود زخم کمک کند.
اسید هیالورونیک نه تنها باعث هیدراتاسیون پوست میشود بلکه در بهبود زخم ها نیز نقش اساسی دارد.
طبق یک مقاله نقد و بررسی در سال 2016 ، اسید هیالورونیک با کنترل التهاب و هدایت رگهای خونی به مناطقی از پوست که آسیب دیده، بهبود زخم را تسریع میکند.
محققان طی مطالعهای در همان سال مشاهده کردند در مقایسه با مواد پانسمانهای زخم، اسید هیالورونیک با سرعت بیشتری به درمان زخمهای پای دیابتی ها کمک میکند.
در مطالعهای بر روی حیوانات در سال 2019 ، محققان ژل تجزیهپذیر حاوی اسید هیالورونیک و پلوکسامر را روی زخمهای پوستی اعمال کردند. این ژل با جلوگیری از عفونتهای باکتریایی و مرطوبکردن زخم باعث بهبود زخم شد.
تسکین درد مفاصل
مایع زلالهای اتصالات را روانکرده و منعطف میکند. این مایع حاوی اسید هیالورونیک است.
به گفته بنیاد آرتریت، با گذشت زمان، اسید هیالورونیک در مایع زلالهای تجزیه میشود که به درد مفاصل و کاهش انعطاف آن منجر میشود.
پزشکان میتوانند برای درمان افرادی که به آرتروز مبتلا هستند از تزریق اسید هیالورونیک استفاده کنند.
اگرچه تزریق اسید هیالورونیک میتواند درد ناشی از آرتروز را تسکین بخشد، اما به طور متوسط 5 هفته طول می کشد تا فرد تاثیر کامل را تجربه کنند.
طبق برخی تحقیقات، معمولاً افراد قبل از اینکه متوجه درد قابل توجهی شوند، به تزریقهای متعددی احتیاج دارند. با این وجود، تزریق بیش از 5 بار ممکن است خطر عوارض جانبی را افزایش دهد.
یافته های یک مطالعه در سال 2017 نشان میدهد که ترکیب تزریق اسید هیالورونیک با داروهای ضد التهاب، اثر بخشی آنها را در تسکین درد افزایش می دهد.
عوارض جانبی هیالورونیک اسید
به طور کلی، استفاده از مکملهای اسید هیالورونیک، محصولات موضعی و تزریق آن در صورتی که مطابق با دستورالعمل نحوه استفاده از آنها باشد، بیخطر است.
با این حال، اسید هیالورونیک ممکن است در برخی از افراد عوارض جانبی و واکنشهای آلرژیک ایجاد کند. همواره پیش از شروع استفاده از یک محصول جدید پوست، باید آن را تست کرد.
افرادی که تزریق حاوی اسید هیالورونیک دریافت میکنند ممکن است عوارض جانبی زیر را تجربه کنند که باید طی یک هفته از بین روند:
• درد
• سرخی
• خارش
• ورم
• کبودی
این عوارض جانبی به احتمال زیاد در نتیجه فرایند تزریق اتفاق میافتد تا خود محلول اسید هیالورونیک.
ریسک های استفاده از هیالورونیک اسید
فرد باید در مورد هرگونه تعامل اسید هیالورونیک با داروهای موجود با پزشک صحبت کند.
از آنجا که بدن به طور طبیعی اسید هیالورونیک تولید میکند، این ماده به ندرت باعث ایجاد عوارض جانبی شدید یا واکنش های آلرژیک می شود.
اما، افرادی که سابقه واکنش های آلرژیک شدید مانند آنافیلاکسی (شوک آلرژیک) را دارند، باید هنگام استفاده از اسید هیالورونیک احتیاط کنند.
اثرات آن در دوران بارداری و شیردهی ناشناخته است، بنابراین ممکن است خانم ها بخواهند از مصرف مکمل های اسید هیالورونیک در این مواقع خودداری کنند.
به طور کلی، افراد باید قبل از امتحان مکمل جدید، با پزشک مشورت کنند، به خصوص اگر:
• یک نسخه دارویی مصرف می کنند
• در حال درمان یک بیماری هستند
• بیماری مزمنی دارند
همواره میتوان با پزشک خود در این رابطه مشورت کنید.
خلاصه
اسید هیالورونیک یک ماده طبیعی است که به حفظ رطوبت در پوست و چشم کمک میکند و مفاصل را روان می کند.
همچنین با مهار التهاب و هدایت جریان خون به بافت آسیب دیده، نقش مهمی در ترمیم زخمها دارد.
میزان اسید هیالورونیک با افزایش سن کاهش مییابد و این ممکن است در علائم جسمی پیری مانند ظهور چین و چروک و بیماریهای مرتبط با افزایش سن از جمله آرتروز نقش داشته باشد.
اگرچه اسید هیالورونیک در بسیاری از محصولات آرایشی و پزشکی وجود دارد، اما اثرات آن در افراد مختلف متفاوت است.
اسید هیالورونیک را میتوانید از داروخانه خریداری کرده یا در مورد محصولات پزشکی حاوی این ماده از پزشک خود سؤال کنید. برخی از محصولات برای خرید آنلاین نیز موجود است. منبع